Iværksætteri og studie kan sagtens kombineres

Eksperter i tekster og indhold - Texta.dk

Gæsteindlæg skrevet af Peter fra TEXTA.dk

I disse år bliver flere unge end nogensinde før iværksættere. Det viser tal fra Dansk Industri, der bakkes op af undersøgelser fra ASE, som har kortlagt iværksætterlysten i forskellige aldersgrupper. Statistikkerne taler sit tydelige sprog – ungdommen drømmer om at være selvstændige og herre i eget hus, men mange føler modsætningsvis, at uddannelse og virksomhed ikke er nogen fornuftig eller holdbar kombination.

Vi er dog ikke helt enige. I 2015 startede vi vores eget tekstbureau, der siden da har vokset sig større, end vi turde at forestille os. Fra en omsætning på et par tusind kroner om måneden er vi i dag vokset ud af ”kontoret” i privaten og netop flyttet i vores eget i hjertet af Aarhus. Vi har desuden fået selskab af mere end ti deltidsmedarbejdere og planer om flere inden for den nærmeste fremtid. Alt sammen på trods af – eller måske snarere delvist på grund af – vores studier.

Mange muligheder for sparring som studerende

En af de absolut største fordele ved at være studerende og selvstændig er uden tvivl de muligheder, du har via uddannelsesinstitutionen – det værende universitetet eller gymnasiet. Mange skoler har en bred vifte af tilbud til iværksætterlystne unge, der ønsker at prøve kræfter med det at starte egen virksomhed. Eksempler på tilbud inkluderer mentorforløb, coaching, adgang til sparringspartnere eller sågar fysiske rammer, som stilles til rådighed kvit og frit. Selvom de fleste uddannelsessteder har et eller flere tilbud, du måske kunne have interesse i, gør mange desværre ikke den helte store indsats ift. at markedsføre og udbrede kendskabet til disse blandt eleverne, hvilket er synd.

Intet krav om at gå ”all-in”

Medierne er fyldt med historier om håbefulde unge iværksættere, der kvitter studierne og satser alt på deres forretningseventyr. For nogle går det godt, og det er selvfølgelig super sejt, men disse historier er ingen garanti for, at det samme sker i dit tilfælde. Det er vigtigt at huske, at der ikke er noget ’krav’ om, at du som virksomhedsejer skal bruge alle døgnets vågne timer på dit startup. Virksomheden kan sagtens sættes på hold, mens du er i skole, uden at det nødvendigvis skader din forretning. Det handler om at have styr på sine prioriteringer – det er måske ikke altid, man har tid til en øl med gutterne eller overskud til en tur til stranden, og her er det vigtigt, at du tænker over, hvor og hvordan du bruger dine kræfter.

Hvis du planlægger din tid (og dine ressourcer), kommer du rigtig langt ift. at finde plads til både pensum og virksomhed. Er du i gang med en videregående uddannelse, ved du sikkert, at universitetet i høj grad er et selvstudie, hvor du selv tilrettelægger din hverdag. Her har du således mere frihed end på gymnasiet, hvor der føres fravær. Det er dog på ingen måde en umulig opgave, og særligt ikke hvis I er flere, som er gået sammen om at starte jeres eget.

Ønsker du ikke at starte din egen virksomhed på bekostning af dit studie, er det ikke fordi, du ikke brænder nok for projektet. Det er en helt legitim og ganske fornuftig holdning til det at være iværksætter – man behøver ikke at sætte alt på ét bræt.